Kakva je bila uloga Rusije u Američkom građanskom ratu?

Rusko-američki odnosi nisu uvek bili gorki i zategnuti kao što su danas. Za vreme Američkog građanskog rata Peterburg je podržao Uniju, pre svega zato što je glavni geopolitički protivnik Rusije u to vreme bila Velika Britanija, a ona je bila na strani Konfederacije. Pored toga, SAD i Rusija su u prvoj polovini 19. veka bile u dobrim odnosima bez obzira na vrlo različite političke sisteme.

Građanski rat u Americi je završen pre više od 150 godina, ali je ta tema još uvek izvor nesuglasica. Najnoviji primer su nedavni događaji u Šarlotsvilu (Virdžinija) gde su neslaganja po pitanju uklanjanja spomenika podignutog u čast Konfederacije imala veliki odjek u javnosti i dovela 13. avgusta do nasilјa i smrti.

Nema sumnje da je građanski rat bio prekretnica u američkoj istoriji. Ruski vladari su živeli daleko od poprišta ovog rata, ali su pomno pratili događaje i na kraju odigrali malu, ali važnu ulogu koja je u znatnoj meri doprinela pobedi Severa.

Carska Rusija podržava Uniju

Od početka rata Rusija je izrazila punu podršku vladi Abrahama Linkolna, tvrdeći da je to jedina legitimna vlast na američkom tlu.

„Rusija želi pre svega da podrži Američku uniju kao jednu nedelјivu zemlјu“, napisao je ministar spolјnih poslova Aleksandar Gorčakov 1862. godine Bajardu Tejloru, sekretaru američke ambasade u Sankt Peterburgu.

Od ostalih evropskih zemalјa samo je Švajcarska tako snažno podržala Uniju. Što se tiče dveju vodećih sila u Evropi – Velike Britanije i Francuske – njihovi lideri su razmatrali mogućnost intervenisanja na strani Konfederacije, ali su kasnije odustali od te ideje i ostali neutralni.

U gorepomenutom pismu Tejloru Gorčakov je pomenuo da je njegova zemlјa dobila poziv da se pridruži koaliciji koja će verovatno podržati Konfederaciju, ali je taj predlog bez dvoumlјenja odbila.

Nastavi sa čitanjem na Russia Beyond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *