4 пута брже од звука! МиГ-41 ће бити најбржа борбена летјелица на свијету

Перспективни руски ловац-пресретач МиГ-41 ће бити најбржи авион на свету који ће имати такве борбене способности, да ће моћи да се бори са хиперзвучним циљевима. О карактеристикама перспективног авиона говорио је бивши командант ВКС генерал-пуковник Виктор Бондарев.

„То ће бити суперсавремени тешки ловац-пресретач, са изразитим „стелтним“ карактеристикама. Његов оперативни борбени радијус ће се кретати у простору од 600-1500 км. Што се тиче наоружања, он ће бити опремљен ракетама великог домета Р-37 као и перспективним видовима ваздухопловног наоружања, које тек треба да се усвоји“ истиче Бондарев а преноси руска медијска кућа РГ.

У овој сфери руског ратног ваздухопловства потребне су озбиљне промене. Отуда снажан али и оправдан притисак руског војног врха да се крене са реализацијом развоја потпуно нове концепције ловца-пресретача. Без обзира на пакет напредне модернизације који носи ознаку МиГ-31БМ, платформа овог авиона је увелико превазиђена: „Авион је конструисан још почетком 70-их година прошлог века, а рок његове експлоатације истиче за 10 година. МиГ-31 је иначе одличан авион за борбу против непријатељске стратегијске авијације, суперсоничних извиђачких авиона и крстарећих ракета. То је заиста веома специфичан авион, који нема адекватног конкурента на свету. Али, са жаљењем морам да констатујем да су најновији изазови са којим се суочава Русија, тешко решиви са овим авионом. То се пре свега односи на експанзију ракетног наоружања које карактеришу ракете које ће да крстаре хиперзвучним брзинама. Једноставно, за ефикасну борбу са овако брзим циљевима МиГ-31 није пројектован,истакао је генерал. Пројекат за нови авион носи име ПАК ДП (Перспективни ваздухопловни комплекс пресретача великог долета) и могу да вас обавестим да се он налази у интензивној фази развоја.

МиГ-31

Наставитеса читањем на Russia Beyond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *