Од свих Срба Хрвати су …

slobodan praljak

Od samog početka ustanovljanja hrvacke nacije po modernom zapadnom definisanju pojma nacije, i to uglavnom od srbskog naroda, dešavaju se paradoksi koji će na kraju implodirati u potpuni besmisao. Tome doprinosi uglavnom isti jezik kojima govore sve srbolike nacije – srbski, a različitog imena nastalog iz političke potrebe, a ne naučno-tehničko-lingvističke.

Gomilanju besmisla doprinose i ista imena i prezimena. Manji problem je sa Muslimanima/Bošnjacima pošto dajući imena svojim naraštajima posežu uglavnom za Arapskom baštinom, a često i izmaštavaju razna imena, ali se drže arapskolike zvučnosti. Sa Hrvatima je problem. Teško je često nama samim razaznati recimo sa nekog spiska ljudi koji su od njih Srbi, a koji Hrvati. A tek na kojima su mukama stranci, kada se susretnu sa ovom problematikom.

Torvald Stoltenberg je boraveći u mirovnoj misiji u BiH 1991-1995. godine jednom prilikom izjavio da u BiH Srbi raznih vjera  ratuju međusobno. On je pripremajući se za misiju izučavao razne izvore informacija, pa je tako u Austro-Ugarskom udžbeniku geografije iz 1886. godine našao taj podatak, da u BiH žive samo Srbi podjeljeni u tri vjere, pravoslavnu, katoličku i muslimansku, što je i citirao.

Vjerovatno po istom principu su i njemački mediji “Berlinski kurir” i “Fokus”, proglasili Slobodana Praljka Srbinom. A zavaralo ih je sigurno i njegovo ime koje je iz tipično srbsko-komunističko-oslobodilačke tradicije.

Mada kada su Nijemci u pitanju treba uvijek imati u vidu da nikada nisu dobronamjerni prema Srbima, pa su ovo uradili u stvari iz poriva da se nastavi tradicija demonizovanja Srba. Praveći pri tome tipičnu grešku omalovažavanja Hercegovaca kao pojave. Jer veoma često imamo situaciju proglašavanja Hercegovaca Bosancima, mada se radi zaista o dva skroz različita mentaliteta unutar istog naroda.

Stara srbska izreka kaže, ako laže koza ne laže rog. Može koza da se izjašnjava kao kengur koliko hoće, ali je izdaje rog po kojem se vidi šta je. Pa se tako i Slobodan Praljak može izjašnjavati kao Hrvat koliko hoće, mentori njegovog vojevanja, Nijemci objašnjavaju ko je on.

Uzgred rečeno, da li ćemo imati ikada opipljiv dokaz ili izjavu nekoga kome se može vjerovati da je Praljak zaista završio kako nam preko medija prikazuju?

slobodan praljak

Izvor: SveSrbski Sabor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *