Srbizmi u anglikanskim jezicima

Ima jedna engleska grupa imena „Dip Parpl“, veoma značajna rok grupa u svjetskim razmjerama koja je u mnogo čemu udarila standarde. Imaju jednu odličnu pjesmu gdje njihov klavijaturista mrcvari klavijaturu na jedan pozitivan, dopadljiv i stvaralački način, dušu joj vadi, ali je ne izvadi :-). Klavijatura reži, stenje, plače, kudi, moli  i kroz sve to izbija fantastična melodija kakvu samo pokojni Džon Lord može da iznjedri. Ko hoće da kaže da je dobar klavijaturista mora naučiti svirati pjesmu Lejzi (Lazy).

Pa sam tako i ja krenuo nekako u tom pravcu dokazivanja sposobnosti, ali iz pravca pjesnika. Razmišljao sam da pjesmu prepjevam na srbski, da nam bude bliža, da ne lomatamo jezik na anglikanskom. I razmišljajući da li da u pjesmu ubacim glavnog lika Lazu da o njemu pjesma govori i njegovoj lijenosti, ili nađem neko drugo rješenje u momentu mi sine da je ova riječ „lejzi“ u stvari srbizam u anglikanskom jeziku. Jer ko je lijen, onaj koji leži tj. kada se ukucava bez kvačica – lezi tj. lejzi.

Da ovo nije samo puka maštarija nekakvog romantičara, govori to da su ti neki navodni Kelti koji su naselili Britaniju u stvari donijeli mnogo srbizama u anglikanski jezik. A odakle će donijeti nego iz pravca Srba. Donijeli su i ime Edinburgu ((J)edan Breg), Rijeci Tamiš (Thames) i državi Vels. Jer su Kelti u stvari, kada to Britanci izgovaraju, Selti(k), a i to je srbizamm pošto oni govore o seljacima, tj ljude koji se sele – seliti.

Ljudi koji se sele, žive nomadskim životom sa svojom stokom osvajajući brda, gore i planine su u Srba poznati kao Vlasi, narod pod zaštitom boga VLS-a, Velesa (Volosa). Dakle, ti naši Vlasi dok su stigli do Britanskog ostrvlja su malo iskvarili srbski jezik, ko zna koliko su dugo do tamo putovali i kroz šta su sve prolazili pa se i jezik izobličio, te je zato u sadašnjem anglikanskom jeziku teže primjetiti srbizme, ali nije ni nemoguće.

Kao što se vidi iz ovoga teksta, samo se treba malo potruditi, izoštriti čula i početi tražiti, ništa nije nemoguće. U svemu postoji neki smisao samo ga treba otkriti. Jer je srbski jezik majka svih jezika ove naše civilizacije, pošto im je u osnovi. Ovo je hipoteza, ali je sve više dokaza pa bi moglo ovo da postane teorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *