Izrael uputio protestnu notu BiH: Povucite odluku o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću

Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

Izraelska ambasada direktno se obratila centralnoj vlasti, odnosno Vijeću ministara BiH, od kojeg traži da obrati posebnu pažnju na nedavnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po “kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti” Mustafi Busuladžiću.“Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao gospodin Busuladžić”, navodi se u protestnoj noti.

Dalje se dodaje da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh na koji je Sarajevo zajedno sa svojom bosanskom zajednicom ponosno. Ambasada Izraela ističe da je Jevrejska zajednica koja postoji u BiH više od 450 godina sastavni dio kulturnog mozaika zemlje i da su Jevreji počastvovani što su znatno doprinijeli bh. društvu.“Izrael je uvjeren da će Vijeće ministara BiH nastaviti pružati sigurnost i zaštitu prosperitetnoj Jevrejskoj zajednici, glasno i odlučno govoreći protiv antisemitizma i negiranja holokausta, zapravo, bilo kakvih pokušaja u historijskom revizionizmu kada je riječ o nacističkim djelima i djelima njihov saradnika širom Evrope. Osim toga, Izrael poziva vlasti BiH, predstavnike zemlje koja pripada evropskoj porodici, koja dijeli vrijednosti demokratije i ljudskih prava, da otkažu prethodno navedenu odluku i djeluju na njenom ukidanju”, navodi se u protestnoj noti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo je protestnu notu Izraela u kabinete premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

GlobalCIR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *