Nemanjići nisu prvi srbski kraljevi

Većina srpskih portala je objavila da je na jučerašnji dan krunisan kralј Stefan Nemanjić Prvovenčani. Bio bi to zaista predivan gest, da nismo po ko zna koji put čuli lažnu, duboko ustalјenu frazu koju će verovatno i RTS mnogo puta ponoviti u predstojećoj seriji ,,Nemanjići”, da je Prvovenčani ,,prvi srpski kralј”! On to NIJE, Stefan je zapravo PRVOVENČAN (prvokrunisan) od dinastije Nemanjića, koji i sami kažu da obnavlјaju krunu i otačastvo. Ako je obnavlјaju kako Stefan može biti prvi krunisani srpski vladar?

Ova titula naravno pripada Vojisavlјević Mihailu, prvom srpskom vladaru koji je vladao Duklјom >kao kralј< od sredine 11. veka do 1081. godine, za što je dobio i potvrdu rimskog pape Grgura VII. Tokom svoje vladavine, on je očuvao i učvrstio državu svoga oca Stefana Vojislava, pretvorivši je u regionalnu silu koja aktivno učestvuje u međunarodnoj politici, povezujući se sa Normanima i papstvom. Kako pišu romejski izvori, njegovog oca STEFANA Vojislava otvoreno nazivaju “Travunjaninom Srbinom” napominjući da je poreklom iz Bosne, odakle se preselio u Primorje. Mihailo je nakon očeve smrti, postao vladar Tribala i Srba, što opet pominju Jovan Skilica i drugi izvori:

„”Τριβαλλών καί Σέρβων… αρχηγός”‘

Sklopio je ugovor sa vizantijskim carem i upisan je među saveznike i prijatelјe vizantijskog carstva. Usko je i sarađivao sa sveže stvorenom rimokatoličkom crkvom (iako se to još tada nije osetilo), što jedan od mogućih razloga njegovog zapostavlјanja u srpskoj svakodnevnici. Granica između katolika i pravoslavaca 1054. godine je išla zamišlјenom crtom posred Duklјe. Nakon velikog raskola, u vreme Mihailove vladavine, Rim i Carigrad će se konfrontirati oko crkvene supermacije. Mihailo će srpskom narodu ostaviti svoju zadužbinu na Stonu, jednu od najstarijih srpskih građevevina, koju danas nazivaju ,,starohrvatska crkvica na Stonu”. U njoj se nalazi njegov ktitorski portret, najstari prikaz nekog srpskog vladara. Ovakvim dalјim marginalizovanjem kralјa Mihaila, dobijamo nebrojene nusprodukte:

  • Srbi nikada nisu držali Primorje!
  • Srbi su živeli samo u Srbiji (Raškoj)!
  • Nemanjići su jedina srednjovekovna srpska dinastija, pre njih nemamo istoriju!
  • Crkva na Stonu je starohrvatska baština!
  • Duklјa nije bila srpska država, samim tim ni današnji Crnogorci nisu bili Srbi! Jer naravno Srba van Srbije NEMA!
  • Srbi su SAMO pravoslavci i ništa više!
  • Hrvati katolici su vladali u Duklјi, stoga su današnji Crnogorci potomci ,,Crvenih Hrvata” i treba da žive u Hrvatskoj!
    itd, itd…

Umesto da se dičimo na sva vrata ovakvim vladarom, da mu podižemo spomenike i podsećamo Srbe na slavnu prošlost, mi ga prepuštamo zaboravu, a naposletku i drugima… Stoga Srbi čuvajte sećanje na PRVOG SRPSKOG KRALjA – MIHAILA!

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *