Mladi srbski naučnici zajedno sa Rusima istražuju kosmos

Studenti i đaci iz naučno-istraživačkog centra Petnica, mogli bi sledeće godine da posete pet sličnih centara u Rusiji, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ističući da su mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci ogromne.

Popović je u društvu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina obišao Naučno-istraživački centar Petnica, a novinarima je nakon obilaska rekao da je sa Čepurinom dogovorena i konkretna saradnja.

„Možemo da očekujemo da će učenici i đaci iz Petnice sledeće godine obići pet najmodernijih i najkvalitetnijih naučno-istraživačkih centara sveta, ali i da će njihovi predavači doći u Petnicu da podele znanje“, najavio je Popović.

On je rekao i da će biti ostvarena saradnja sa ruskim agencijama „Roskosmos“, „Rosnano“ i „Rosatom“.

„Sva ova znanja su potrebna fizičarima i hemičarima, koji će, kad završe obrazovanje, koristiti svoje znanje u korist privrede i Srbije i Rusije“, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović je izrazio posebnu zahvalnost ruskom ambasadoru što se pozivu da obiđe Petnicu odazvao u najkraćem roku.

„Mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci su ogromne. Srbija treba da iskoristi sva znanja i iskustva koja može da dobije od Rusije“, kaže Popović.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin saglasio se sa Popovićem da je saradnja dve zemlјe u oblasti nauke neophodna, rekavši da i Srbi i Rusi imaju istoriju velikih dostignuća u hemiji i fizici.

„Srbija i Rusija mogu da rade zajedno i na polјu nauke, jer kada radimo zajedno, to uvek bude odlično“, poručio je Čepurin.

Na pitanje novinara da li je došao u posetu Petnici zato što je to uradio i njegov američki kolega, Čepurin se nasmejao i kratko odgovorio da o tome ništa ne zna.

„O tome apsolutno ništa ne znam, mi ne radimo tako“, rekao je ruski ambasador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *