Knjiga koja raskrinkava veze Alije Izetbegovića i Osame bin Ladena

Konkretni dokazi o povezanosti radikalnog islamizma danas i onog u Bosni tokom devedesetih samo su deo strategije radikalnog islamizma u čemu je Alije Izetbegović odigrao ključnu ulogu ne samo u sprovođenju te ideje, već i u njenom strateškom planiranju.

Ovo je zaključak koji se nameće iz nove knjige Dževada Galijaševića, stručnjaka iz oblasti međunarodnog terorizma.

Knjiga “Epitaf za Bosnu – Bosna posle Alije i Bin Ladena”, izašla je krajem prošle nedelje, a promocija se očekuje tek na jesen. Ipak, Galijašević za “Vesti” otkriva neke od intrigantnih detalja analize koja je nastala na osnovu poverljivih dokumenata vodećih obaveštajnh službi sveta, ali i tajnih spisa obaveštajnih struktura Armije BiH.

– Kroz Islamsku deklaraciju, zatim stvaranje SDA i na kraju Islamsku omladinu, Alija Izetbegović nije bio samo puki izvršilac davnih fundamentalističkih želja o stvaranju evropskog kalifata, već je bio jedan od ključnih statega te ideje. Istovremeno, Osama Bin Laden je u organizacionom i praktičnom smislu tu ideju počeo da sprovodi u praksu stvarajući Al Kaidu, po čijem modelu su kasnije nastale i sve druge terorističke organizacije, uključujući i samu Islamsku državu – ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, strane obaveštajne službe imaju na “hiljade” tajnih dokumenata koji potvrđuju da su svi vodeći svetski teroristi, ali i ideolozi radikalnog islama bili povezani sa događajima u Bosni.

– U knjizi sam objavio niz dokumenata, uključujući i listing telefonskih poziva svih svetskih terorista današnjice koji su direktno komunicirali ili sa odredom El Mudžahedin ili sa tadašnjom Vladom BiH, a uglavnm i sa jednima i sa drugima. Postoji spisak tih ljudi, zemalja odakle su zvali i brojevi telefona koji su korišćeni. Tu se nalaze i listinzi razgovora koje je Osama Bin Laden imao sa Alijom Izetbegovićem tokom celog toga rata, mada su se njih dvojica lično videli 1994. godine u Zenici. Bin Laden je stigao preko Zagreba, a onda preko Travnika stigao u Zenicu – navodi ovaj stručak i dodaje da je u knjizi obelodanio i tajni dokument iz septembra 1992. godine kada je i stvoren plan da se u Bosni proglasi “genocid”.

– Govorimo o periodu kada u Bosni još nije bilo rata u razmerama koje su usledile. Na islamskoj konferenciji koja je organizovana u Zagrebu, na jednom mestu se našlo 150 islamskih vođa iz celog sveta, a u zaključku na četiri strane, na četiri mesta se navodi termin genocida, što govori da je to već tada bio zacrtani “državni projekat” – zaključuje Galijašević.

izvor: http://www.vesti-online.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *