Predstavom “Zoološka priča” završen treći Višegrad fest

Regionalni festival amaterskih pozorišta “Višegrad fest” završen je sinoć dramom “Zoološka priča” teatra Levo iz Beograda. Treći pozorišni festival u Višegradu trajao je sedam dana, a publika je mogla vidjeti najnovija ostvarenja pozorišnih trupa iz BiH, Srbije i Slovenije.
“Psihološka drama “Zoološka priča”  Edvarda Olbija preispituje mogućnost postojanja slobode u savremenom društvu, koje je izgrađenu civilizaciju okrenulo protiv sebe. Junaci ove priče, Piter i Džeri (po originalnom tekstu) tokom slučajnog susreta i upoznavanja, suočavaju se sa svojim ništavnim i porobljenim položajem u društvu koje progresivno raste i gazi ka svom ispunjenju. Iz te mašine, njih dvojica će pokušati da pobegnu, svako na svoj način…”, navedeno je u sinopsisu predstave.

Glavne likove igraju Anita Lehki  (Kimberli) i Danica Subotički (Kim), dok režiju potpisuje Darko Purić – po motivima istoimene predstave Snežane Trišić.

Višegradska publika prisustvovala je vrlo specifičnom scenskom prikazu koji je od publike zahtijevao da radnju posmatra na sceni, u neposrednoj blizini glumaca, jer je po riječima glumice Lehki “takav prikaz dosta efektniji i pruža bolji doživljaj”.

Organizatori festivala najavili su bogat program i sljedeće godine, a cilj festivala je obnoviti pozorišni život u manjim sredinama i pojačati svijest o važnosti ovakvih manifestacija. Pokrovitelj Festivala je opština Višegrad, uz finansijsku podršku Američke ambasade u Sarajevu, a organizatori “Dis pozorište” iz Banjaluke, SPKD “Prosvjeta” i Andrićgrad.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *