Analiza”Forbsa”: Kapitalizam će uništiti čovjeka i svijet do 2050.

Mnoge od tih činjenica poznate su odavno, neke od njih nisu tabu niti za mejnstrim medije već godinama, ali je znak zaista novog doba da je ovakve članke počeo objavljivati čak i jedan Forbes. Riječ je o kolumni/analizi Drjua Hansena (Drew Hansen) o tome zašto će kapitalizam u ovakvom obliku uništiti čovječanstvo do 2050.

Prvo što životinjske i biljne vrste danas izumiru 1000 puta brže nego ikad ranije u posljednjih 65 miliona godina. Samo od 2000. diljem svijeta svake godine iskrčeno je 6 miliona hektara šuma.
Hansen to upoređuje s površinom američke države Zapadne Virdžinije. Siromaštvo? Čak i u jednom SAD-u ispod granice siromaštva je 15 posto građana, odnosno čak 20 posto djece i mladih mlađih od 18 godina. Istovremeno, u svijetu u kojem su resursi ograničeni, predviđa se da bi ovom stopom rasta stanovništva 2050. živjelo 10 milijardi ljudi. Za propast ljudske vrste i života na Zemlji ispada da uopšte nije potreban Donald Tramp.

Neodrživo je

Dovoljno je naprosto pustiti da aktualni kapitalizam nastavlja po inerciji voditi svijet preko krčenja šuma, neodržive poljoprivrede, razvoja infrastrukture, uništavanja prirodnih staništa i, najgore od svega, klimatskih promjena. Sve to i dalje se oslanjajući na fosilna goriva i nedovoljno brzog razvoja investicija u obnovljive izvore energije.

O sve agresivnijem trošenju resursa na Zemlji kao posljedici kapitalizma i korporacija, odnosno o kapitalističkoj samoubilačkoj fantaziji o “beskonačnom ekonomskom rastu”, profesori Kristofer Vrajt (Christopher Wright) i Danijel Najberg (Daniel Nyberg) pisali su prije dvije godine u svojoj knjizi “Climate Change, Capitalism and Corporations“.

Iscrpljivanje do maksimuma

Oni su objasnili da korporacije pronalaze “sve kreativnije načine” za iscrpljivanje svijeta, odnosno opisuju obrazac ponašanja koji Hansena jako podsjeća na roman “Američki psiho” iz 1991., satiri o mladom investicijskom bankaru s Manhattana u 1980-ima. Roman je odlično ekranizovan 2000. godine. Vrlo je zanimljivo to što je Robert Bateman, glavni lik, naprosto opsjednut likom i nedjelom Donalda Trampa.

Po toj liniji i Hansen u svojoj analizi, osim u prelasku na obnovljive izvore energije, spas svijeta vidi u svemu onome što Trump očito nije. Tako i u prelasku sadašnje kapitalizma na egalitarnije društvo, odnosno na dioničarstvo radnika, pri čemu bi se ovima dionice dijelile, pa bi radnici učestvovali u donošenju odluka. U takvom svijetu, piše on, korporacije bi u odlučivanju bile svjesnije posljedice po svijet, posebno lokalne zajednice u kojima rade.

Izvor: Global CIR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *