Nije šala – UN povjerile Saudijskoj Arabiji zaštitu prava žena

Nevladina organizacija za ljudska prava UN Watch, sa sedištem u Ženevi osudila je  UN-ov izbor Saudijske Arabije,  čije predstavnike smatra mizoginistama da u periodu 2018-2022 godine vode povjerenstvo za status žena čiji je zadatak isključivo promicaja ravnopravnosti polova i osnaživanje žena.

 

“Izbor Saudijske Arabije za zaštitu prava žena je kao da  piromanu  povjerite gašenje požara”, rekao je Hillel  Neuer,, izvršni direktor UN-Watch.  ” To je apsurdno. – i moralno za svaku osudu.”

“Ovo je crni dan za ženska prava, kao i za sva ljudska prava”, rekao je Neuer.
“Saudijska diskriminacija žena je debelo i sistematski u zakonu i u praksi. Svaka Saudijska žena “, rekao je Novuer,” mora da ima staratelja koji čini sve kritične odluke u njeno ime, kontroliše život žene od njenog rođenja do smrti. Saudijska Arabija zabranjuje ženama da voze automobile. Zašto je U.N. izabrala  vodeće svetske  promotere rodne neravnopravnosti da sede u  Komisija za ravnopravnost polova? “

Saudijske  žene se  osećaju izdanim od strane UN. “Voljela  bih da nađem reči da izrazim koliko sam užasnuta . Ja sam “Saudijka ‘i osjećam se izdanom,” twitovala je   Saudijka koja radi doktorat o međunarodnom ljudskom pravu u Australiji.

“Danas UN šalju poruku da  ženska prava mogu biti rasprodate za petrol-dolara i politike”, rekao je Neuer, “i to je iznevjerilo milione žena žrtava širom sveta koji gledaju na svetsko tjelo kao na zaštitu.” Fundamentalistička monarhija je sada jedna od 45 zemalja koje će, prema UN,  igrati ključnu ulogu u “promovisanju prava žena, dokumentovanju realnosti života žena širom svet, i oblikovanjeu globalnih standarda o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Saudijska Arabija je izabrana tajnim glasanjem prošle nedelje u U.N. od strane  54-članog Ekonomskog i socijalnog savjeta (ECOSOC). Obično EKOSOS praktikuje nominacije  iza zatvorenih vrata po regionalnim grupama, međutim, ovoga puta je SAD prisiljena na izborima, a Kina je izrazila zabrinutost.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *