Srbija i BiH među najstarijim nacijama svijeta, strmoglav pad nataliteta u RS-u!

Ministrica bez portfelja u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović ocijenila je da se Srbija nalazi u veoma zabrinjavajućoj demografskoj situaciji. Kako kaže, stanovništvo Srbije sa prosječnom starošću većom od 40 godina spada u starije nacije u svijetu.
 U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, ministrica je ukazala da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rođene djece, a da Srbija svake godine izgubi “manji grad” od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rođenih nego umrlih. Ona je navela da je krajnje vrijeme da se ti problemi počnu rješavati, a ne samo analizirati, te dodala da će to biti jedan od njenih zadataka u narednom periodu.

Šokantne tvrdnje: ‘Siromaštvo nije problem – žene ne žele djecu, više vole komfor!’

Slavica Đukić Dejanović je kao dio problema označila i unutrašnje migracije sa sela u grad i ocijenila da zabrinjava to što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju djecu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stupanj potrebe za komforom.

Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope rađanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje.

“Ono što ćemo raditi u ovom mandatu bitće vidljivo za nekoliko godina. Populacioni parametri se neće brzo mijenjati”, rekla je Đukić Dejanović za RTS i dodala da se mora raditi na poboljšanju kvaliteta života ljudi, ali i analizirati unutrašnje migracije selo-grad, jer sa njima počinje populacioni pad. Stručnjaci su još pedesetih godina ukazali da će demografija u ovom stoljeću biti najveći problem i podsjetila da je 2008. godine Srbija usvojila prvu strategiju za podsticaj rađanja.

 Također, ministrica podsjeća da je Vladimir Putin problem u Rusiji riješio poticajem od 10.000 dolara za rađanje svakog drugog djeteta, te da je Danska uspjela riješiti problem agresivnom kampanjom.

Strmoglav pad nataliteta u RS-u

U Republici Srpskoj je prošle godine, u poređenju sa 2000. godinom, rođeno čak 35 odsto manje dece. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prije deceniju i po na svet je došlo 14.191, a lani 9.357 beba. S druge strane, broj umrlih je u pomenutim godinama sa 13.370 porastao na 15.059.

Iz ove statistike više je nego jasno da je u Republici Srpskoj konstantno prisutan veći mortalitet, a samo u 2015. je umrlo čak 5.700 više osoba nego što je rođeno. Posebno zabrinjava podatak da je u čak 61 lokalnoj zajednici u RS lani zabilježen negativan prirodni priraštaj.

Zato ne čudi što smo na samom začelju država kad je riječ o broju rođene djece u odnosu na broj žena. To je i nedavno potvrdio francuski Institut demografskih studija, u čijem se izvještaju navodi da se u BiH na 10 žena rodi tek dvanaestoro djece. S druge strane, u Srbiji bude rođeno 14, a u Hrvatskoj 15 beba na 10 majki.

Alarmantan je i podatak da je u prve razrede ove školske godine upisano 400 prvačića manje nego prošle. U Udruženju porodica sa četvoro i više djece RS kažu da će situacija biti i gora ako i dalje budu izostajale mjere kojima bi bilo stimulisano veće rađanje.

“Ovdje prvenstveno mislim na uvođenje penzija za majke sa više djece, rješavanje njihovog stambenog pitanja, besplatne studije. Bez toga, roditelji će se sve teže odlučivati na proširenje porodice, jer su svjesni da ne mogu da računaju ni na kakvu pomoć”, kaže predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

 Marija V. iz Banjaluke kaže da je u braku 10 godina, ali da ne namjerava da proširuje porodicu.

“Imam jedno dijete od šest godina i mislim da će tako ostati. Muž radi kod privatnika, a ja sam nezaposlena. O drugom i ne razmišljamo, jer ionako jedva preživljavamo, tako da jedini spas vidimo u odlasku u inostranstvo”, ističe ova sagovornica.

Demografi naglašavaju da je problem u tome što oni koji imaju jedno ili dvoje djece ne razmišljaju o proširenju porodice. “Glavni razlog je što izostaje materijalna podrška države porodicama sa djecom, a uz to je neophodna edukacija mladih o značaju rađanja. Direktna materijalna davanja su, svakako, prva mjera koja bi mogla da podstakne natalitet. Međutim, pitanje je koliko jedna nerazvijena zemlja to može”, ističe demograf Stevo Pašalić.

 

(Global CIR/Agencije)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *