EU- Kazna 250.000 evra po izbjeglici?

Evropske zemlje koje budu odbile da podijele teret izbjegličke krize, moraće da plate oko 250.000 evra po izbjeglici, objavili su Fajnenšel tajms i Politiko, navodeći da je to predviđeno novim prijedlogom Evropske komisije koji će danas biti objelodanjen.

Riječ je o kaznenoj klauzuli, što je jedan od najspornijih dijelova predložene izmjene tzv. Dablinskih propisa, naveli su neimenovani evropski zvaničnici.

Izvori navode da, međutim, postoji mogućnost da se o ovoj mjeri raspravlja i narednih dana i da bi ta klauzula mogla da se izmijeni.

I Politiko ukazuje da će evropske zemlje koje odbiju saradnju, morati za to skupo da plate.

Rojters je, takođe, objavio da će Evropska komisija danas predložiti reformu pravila azila, u vrijeme kada među vladama zemalja EU postoje duboka razmimoilaženja o pristupu migrantskoj krizi.

EK je prošlog mjeseca nagovijestila mogućnost da ukine pravilo iz Dablinskog sistema, po kome je za azilante odgovorna prva država EU u koju uđu, što je predstavljalo veliki teret za Grčku i Italiju.

Rojters međutim navodi, pozivajući se na dva izvora EU, da će u prijedlogu Komisije biti zadržan princip “prve zemlje”, ali da će biti uključen i centralni plan raspoređivanja tražilaca azila po Evropi, kako bi se zemljama na obodima Unije dala mogućnost da ih presele, ukoliko priliv azilanata bude suviše velik.

Jedan izvor EU rekao je da će Komisija takođe predložiti “mehanizam finansijskih sankcija” za zemlje koje odbiju da prihvate azilante.”To treba da bude više od simbolike, ali i da se shvati kao cijena koja se ne može platiti. Ako neka država članica ne pokaže solidarnost u prihvatanju izbjeglica, to mora nadoknaditi finansijskom solidarnošću”, rekao je taj izvor.

Prošle godine, Komisija je sugerisala da bi se državama mogla dati mogućnost da, umjesto da prihvataju azilante, plate 0,002 odsto nacionalnog dohotka za pomoć migrantima. Evropski lideri, međutim, nisu to odobrili.

Jedan evropski diplomata u Briselu rekao je da bi novi prijedlog o finansijskom kažnjavanju takođe bio nepopularan.

Preuzeto: OSM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *