Najčuveniji namješteni mečevi

Mnogi igrači kladionice kada ne pogode određenu utakmicu, uvijek se pozivaju na namještanje.

Svakako da je novac uticao da ima sve manje regularnih utakmica, ako ih uopšte ima.

Mnogi su slavni igrači bili kažnjeni za neke meče koji nisu bili regularni.

Nekoliko je afera potresalo najjače lige svijeta.

Mi ćemo Vam predstaviti neke od najčuvenijih utakmica koje su bile namještene.

Svakako najpoznatiji slučaj u SFRJ je bila utakmica posljednjeg kola prvenstva izmeđe Prištine i Čelika. Domaći su vodili 2:0 sve do posljednja 3 minuta meča. Kada se ispostavilo da je, zbog drugih rezultata Priština drugoligaš, igrači Prištine su odlučili da protivnike puste da postignu tri gola i time obezbjede opstanak.

[youtube width=”600″ height=”400″]http://www.youtube.com/watch?v=4YncdfLIc30[/youtube]

Jedan od prvih slučajeva namještanja utakmica u zbog klađenja je zabilježen u kolijevci fudbala Engleskoj. Optužen za namještanje  je bio golman Liverpula i reprezentacije Zimbabvea Bruce Grobbelaar. Iako je sa Liverpool-om bio osvojio i Kup Šampiona, Grobbelaar je bio optužen za namještanje utakmica engleskog prvenstva. To se desilo upravo u vrijeme kada su kladionice počele da postoje u obliku koji danas poznajemo.

[youtube width=”600″ height=”400″]http://www.youtube.com/watch?v=Fk7gd7Yco-o[/youtube]

Mnogi će reći da kvalitetnog namještanja nema bez italijanske lige, pogotovo nakon afere Calciopolli, kada je najslavniji talijanski klub Juventus izbačen u drugu ligu i oduzeze su mu dvije titule prvaka Italija. Zanimljivo je bilo da su tada u Serie B u Juventusu igrali Buffon, Del Piero, Nedved i Trezege. I da je Juventus u nižem rangu bio tim sa najviše igrača koji su bili prvaci svijeta sa reprezentacijom Italije na Svjetskom Prvenstvu u Njemačkoj.

Ipak slučaj koji se u Italiji najviše spominjao je pogodak brazilca Tute u meči Venecija – Bari. Naime mladi brazilac je tek stigao u Italiju i nije dobro govorio jezik. Kako je utakmica bila dogovorena da završi nerješeno, nakon 1:1, nije bilo ozbiljnijih napada sa obje strane. Kvota na X u kladionicama je bila 1,20 i svi su očekivali remi. Nekoliko minuta pred kraj meča trener Venecije u igru je ubacio Tutu, koji je nakon samo par minuta postigao efektan gol glavom. Tada su se gotovo svi igrači na terenu uhvatili za glavu, a nastala je i velika rasprava u tunelu. Tuta je vrlo brzo, napustio Veneciju i talijanski fudbal.

[youtube width=”600″ height=”400″]http://www.youtube.com/watch?v=5V4KExq1QEc[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *