Susret sa Bajkalom pun adrenalina

Bajkalski ledeni maraton – 42 kilometra duž najdubljeg jezera na Zemlji.

Svake godine početkom proleća u Irkutskoj oblasti (5.662 km od Moskve) održava se Bajkalski ledeni maraton (The Baikal Ice Marathon – BIM), najveći međunarodni sportski događaj u Sibiru. Ako ste čekali dodatni razlog da posetite obale legendarnog jezera – sada ga imate.

Hiljadu metara iznad tla

Capture1

Nemački novinar Udo Miler okarakterisao je BIM kao „trčanje na visini od hiljadu metara iznad tla”. To je jedan od najneobičnijih sportskih događaja na svetu. U pitanju je klasična maratonska staza duga 42 km i 195 m, ali po ledu gigantskog jezera Bajkal. Dok vi trčite, ispod vas se plavi dubina od 1.300 metara.

Nepregledni led, duboki sneg, vetar, sunce, mraz… BIM proverava učesnike i dužinom staze, i suočavanjem sa predivnom, ali surovom sibirskom prirodom. Ovaj maraton je 2007. godine stavljen na listu 24 najbolje i najupečatljivije ekstremne trke na celoj planeti, po verziji izdanja Pavilion Books.

Sergej Kalašnjikov, sportista i saradnik Instituta za solarno-zemaljsku fiziku u Irkutsku, pobednik BIM 2015 (učestvuje od 2008. godine):

Capture2

„Moj lični rekord na maratonskoj stazi je 2 časa, 42 minuta i 15 sekundi. To je mnogo brže od rekorda na stazi Međunarodnog bajkalskog ledenog maratona.

Na takvom takmičenju nije cilj da se pobedi radi pobede, nego da se postigne bolji rezultat u borbi sa rivalom, sa distancom i sa samim sobom. Onima koji žele da učestvuju u Bajkalskom ledenom maratonu mogu da poručim: morate imati duboku unutrašnju želju da pobedite sami sebe. Jedini moj savet je da se pridržavate principa postepenosti. Ako ste početnik, probajte najpre da istrčite 10 km, tj. polumaraton ili glatki maraton, pa tek onda izađite na bajkalski led”.

Nikolaj Tregubov, suosnivač škole „I Love Running” u Krasnojarsku, direktor krasnojarskog polumaratona „Julska žega”, prvi put je učestvovao u „Bajkalskom ledenom maratonu”:

Capture3

„Staza duga 42 kilometra zimi sama po sebi deluje strašno, a pored toga trebalo je trčati po ledu i snegu, što je višestruko otežalo zadatak. Pročitali smo sve izveštaje učesnika ranijih godina i pitali za savet ljude koji su došli do finiša. Kupili smo specijalnu opremu, patike sa kramponima za led, lake vetrovke za slučaj jakog vetra, koji na Bajkalu veoma često duva, a u treninge smo uključili i trčanje po snegu i ledu, da bismo bili što bliži stvarnim uslovima.

Na dan starta bilo je veoma vedro i sunčano vreme, temperatura oko -5 stepeni Celzijusa. Na Bajkalu je priroda prelepa. Oko jezera su visoke planine, a pod nogama crni led. Na ledu – neverovatne šare i neverovatno lepe pukotine kroz koje Bajkal ’diše’. Preko jedne takve pukotine smo pretrčavali po napravljenom mostiću, a već uveče, kada su svi bili na prazničnoj večeri, odjeknula je moćna eksplozija – led se na tom mestu odvojio i pukotina se proširila za nekoliko metara. Nije slučajno što ovaj maraton spada među najekstremnije trke na svetu.

Prvu polovinu staze smo trčali po ugaženom snegu. Ja sam sve vreme bio za petama sportisti Alekseju Českidovu. On je trčao sa rancem i bačvicama sa vodom na kojima su se slavine zamrzavale posle nekoliko minuta, tako da je on te bačvice u stvari nosio kao tegove. Kasnije ih je ispraznio.

Capture4

Poslednjih pet kilometara su mi izgledali kao večnost. Počeo je da duva jak čeoni vetar, noge su mi već klonule i počeli su da me pretiču učesnici moje starosne kategorije koji su samo malo brže hodali. Ali ja sam se bio zarekao da ni slučajno neću hodati, nego ću trčati do kraja.

Svi učesnici koji su me prestizali u poslednjim kilometrima bodrili su me i pomagali mi. Na ovom maratonu je atmosfera nekako prisna i prijatna. Polovina učesnika se stiče iz celog sveta. Poslednja na finišu ove godine je bila žena iz Perua, kojoj je toga dana bio 51. rođendan. Odlučila je da ga proslavi maratonom na takvom mestu”.

Lara Mak-koj Roslof, inostrana urednica RBTH, bila je učesnik 11. Bajkalskog ledenog maratona 2015. i istrčala 21 kilometar za 3:02:15:

Capture5

„Na sedmom kilometru je počeo da pada sneg na ledenu stazu. Svi smo ubrzali korak da bismo zadržali prednost, ali to je trajalo samo par stotina metara. Kod znaka za deseti kilometar (posle sat i dvadeset minuta) sneg je nakratko prestao da pada. Osvrnula sam se, sve unaokolo se belelo dokle pogled seže. Setih se svih članaka koje sam čitala o polarnim ekspedicijama, gde su se ljudi izgubili u zaslepljujućem snegu. Predeo je bio lep na svoj način, ali je više bio nestvaran nego lep” (cela reportaža o maratonu).

Ako i vi želite dogodine da učestvujete u Bajkalskom ledenom maratonu, već sada počnite da trenirate. Ako nameravate da posetite takmičenje kao gledalac, ne zaboravite da pored obala Bajkala posetite i Listvjanku i Irkutsk, gde možete uživati u sibirskom baroku, ili Oljhon, gde ćete videti koliko bajkalski led može biti neobičan.

Preuzeto: ruskarec.ru

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *